Tinggal Solat Dosanya Lebih Besar Dari Zina

Assalamualaikum...

Pada satu senja yang lengang, kelihatan seorang wanita berjalan dalam keadaan terhuyung-hayang. Pakaiannya yang serba hitam menunjukkan dia dicengkam kesedihan manakala kerudungnya menutup rapat hampir seluruh  wajahnya.
Walaupun tidak bersolek atau memakai perhiasan lain di tubuhnya, kulitnya yang bersih, memiliki tubuh yang ramping dan rona wajah yang ayu, tetap tidak dapat menghapuskan kepedihan yang sedang membelenggu hidupnya.


Dia melangkah perlahan-lahan mendekati rumah Nabi Musa a.s. Diketuknya pitu perlahan-lahan sambil mengucapkan salam. Apabila terdengar ucapan 'silakan masuk' dari dalam, wanita cantik itu melangkah masuk sambil kepalanya terus tertunduk.


Air matanya berderai ketika dai berkata "Wahai Nabi ALLAH, tolonglah saya, doakan saya supaya Tuhan berkenan mengampunkan dosa keji saya".


"Apakah dosamu wahai wanita ayu?" tanya Nabi Musa a.s. terkejut. "Saya takut mengatakannya," jawab wanita cantik itu.


"Katakan, jangan ragu-ragu," desak Nabi Musa


Lalu wanita itu memulakan cerita, "Saya...telah berzina." Kepala Nabi Musa terangkat, hatinya tersentak.


Perempuan itu meneruskan, "dari penzinaan itu, saya pun...hamil. Setelah anak itu lahir, lansung saya...cekik lehernya sampai mati," cerita wanita itu sambil menangis sekuat-kuat hati.


Mata Nabi Musa berapi-api dan dengan muka yang berang, dia mengherdik, "Perempuan jahat, nyah kamu dari sini! Supaya seksa ALLAH tidak jatuh ke dalam rumahku kerana perbuatanmu. Pergi!" teriak Nabi Musa sambil memalingkan muka kerana jijik.


Mendengar herdikan itu, wanita itu segera bangun dan berlalu dangan hati yang hancur luluh.


Ketika keluar dari rumah Nabi Musa, ratapannya amat memilukan.


Dia terfikir ke mana lagi dia hendak mengadu kerana apabila seorang Nabi sudah menolaknya, bagaimana pula manusia lain bakal  menerimanya? Terbayang betapa besar dosanya dan jahat perbuatannya.


Tetapi dia tidak tahu bahawa sepeninggalannya, Malaikat Jibril turun berjumpa Nabi Musa. Lalu Jibril bertanya: "Menapa engkau menolak seorang wanita yang hendak bertaubat dari dosanya? Tidakkah engkau tahu dosa yang lebih besar daripadanya?"


Nabi Musa terperanjat,"Dosa apakah yang lebih besar dari kekejian wanita penzina dan pembunuh itu?" tanya Nabi Musa kepada Jibril.


"Betulkah ada dosa yang lebih besar daripada perempuan yang nista itu?"


"Ada," jawab Jibril dengan tegas. "Dosa apakah itu?" tanya Nabi Musa lagi.


"Orang yang meninggalkan solat dengan sengaja dan tanpa menyesal. Orang itu dosanya lebih besar daripada seribu kali berzina"


Mendengar penjelasan itu, Nabi Musa kemudian memanggil wanita itu untuk menghadapnya semula.


Dia mengangkat tangan dengan khusyuk untuk memohon ampunan kepada ALLAH s.w.t untuk wanita itu.


Nabi Musa menyedari, orang yang meninggalkan sembahyang dengan sengaja dan tanpa penyesalan adalah sama saja seperti berpendapat bahawa sembahyang itu tidak wajib dan tidak perlu ke atas dirinya.


Bererti, dia seakan-akan menganggap remeh perintah ALLAH, bahkan seolah-olah menggap ALLAH tiada hak untuk mengatur dan memerintah hamba-NYA.


Sedangkan orang yang bertaubat dan menyesali dosanya dengan bersungguh-sungguh bererti masih mempunyai iman di dalam dada, yakin bahawa ALLAH s.w.t. itu ada dan berada di jalan ketaatan kepada-NYA.


Itulah sebabnya ALLAH pasti mahu menerima taubatnya.


'Solat Itu Tiang Agama' dan itulah yang diterapkan kepada kita sejak azali, minggalkan solat ibaratnya meruntuhkan agamanya.


Tidakkah kita sedar beberapa banyaknya waktu telah kita tinggalkan? Hari ini? Kelmarin? Minggu lepas? Bulan Lepas? atau Tahun Lepas?.


Sesungguh besarnya dosa meningglkan solat tetapi ia bukanlah tiket untuk kita menghampiri zina.


Maka penuhilah tanggungjawab ibadah solatmu sebaiknya. Buat para ibu bapa turutilah saranan Rasulullah s.a.w dalam mendidik anak-anakmu


Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya :


"Suruhlah anak-anakmu mengerjakan solat pada usia 7thn dan pukullah mereka (bila tidak mahu) pada usia 10 tahun dan pisahkan mereka ditempat-tempat tidur". HR-Ahmad dan Abu Dawud

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Damai