Apa Bahagian Tubuh Yang Paling Bererti?
Assalamualaikum...

Ibu selalu bertanya padaku apa bahagian tubuh yang paling penting. Bertahun-tahun, aku selalu meneka dengan jawapan yang aku anggap benar. Ketika aku muda, aku fikir suara adalah yang paling penting bagi kita sebagai manusia. jadi aku jawab, "Telinga, Bu."

Jawab Ibuku, "Bukan. Ramai orang yang tuli. Tapi, teruslah memikirkannya dan aku menanyakanmu lagi nanti"
Selang beberapa tahun kemudian, dia bertanya padaku lagi. Sejak jawapan pertama, kini aku yakin jawapan kali ini pasti benar. Jadi, kali ini aku mengatakan, "Bu, penglihatan sangat penting bagi semua orang, jadi pastilah mata kita."


Dia memandangku dan berkata,"Kamu belajar dengan cepat, tapi jawapanmu masih salah kerana ramai orang yang buta."


Akhirnya tahun lalu, atokku meninggal. Semua keluarga bersedih. Semua menangis. Bahkan, Ayahku menangis. Aku mengingatinya kerana itulah saat kedua kalinya aku melihatnya menangis. Ibuku memandangku ketika tiba giliranku untuk mengucapkan selamat tinggal pada atok.


Dia bertanya padaku, "Apakah kamu sudah tahu apa bahagian tubuh yang paling penting, sayang?'


Aku terkejut ketika Ibu bertanya pada saat seperti ini. Aku sering berfikir, ini hanyalag permainan antara Ibu dan aku. Ibu melihat tanda kebingungan di raut wajahku dan memberitahu, "Pertanyaan ini penting. Ini akan menunjukkan padamu apakah kamu sudah benar-benar 'hidup'. Untuk semua bahagian tubuh yang kamu beritahu padaku dulu, aku selalu berkata kamu salah dan aku telah memberitahu kamu kenapa. Tapi, hari ini adalah hari di mana kamu harus belajar  pelajaran yang sangat penting"


Dia memandangku dengan wajah keibuan. Aku melihat matanta penuh airmata. Dia berkata, "Sayangku, bahagian tubuh yang paling penting adalah bahumu."


Aku bertanya,"Apakah kerana fungsinya untuk menahan kepala?"


Ibu Membalas, "Bukan, tapi kerana bahu dapat menahan kepala seorang atau orang yang kamu sayangi ketika mereka menangis. Kadang-kadang dalam hidup ini semua orang perlu bahu untuk menangis. Aku cuma berharap, kamu punya cukup kasih sayang dan teman-teman agar kamu selalu mempunyai bahu yntuk menangis bila-bila pun kamu memerlukannya."


Akhirny, aku tahu, bahagian tubuh yang paling penting adalah tidak menjadi orang yang mementingkan diri sendiri. Tetapi, simpati terhadap penderitaan yang dialami oleh orang lain.


Orang akan melupakan apa yang kamu katakan.
Orang akan melupakan apa yang kamu lakukan.
Tetapi, orang tidak akan pernah lupa bagaimana kamu membuat mereka bererti..


Just because the past is painful, Doesn't mean the future will be. So never let events from the past, Change the event for future, or You will be miserable forever...

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Damai