Lelaki Jangan SesekaliAssalamualaikum...

Lelaki memang berbeza dari wanita. Setiap ciri adalah berbeza sama ada dari segi percakapan, gaya. gerak geri, penulisan dan sebagainya. Dan sebab itulah terdapatnya beberapa sikap yang pantang bagi wanita sekiranya lelaki berbuat begini kepada dirinya.
Suka Menyampuk
Apabila  mendengar sesuatu cerita, menjadi cepat bosan, hilang sabar dan suka menyampuk. Cerita tidak didengar dengan tekun.

Memerintah
Apabila memerlukan sesuatu, dia seakan-akan memberi perintah dan bukan suatu permintaan. Misalnya "buka pintu""buat kopi""angkat kasut" dan tidak bermula dengan pertanyaan yang lebih elok seperti "boleh tolong buatkan kopi" dan "tolong buka pintu tu".

Bergurau Kasar
Gurauan yang tidak sesuai dengan keperibadian wanita yang lembut sekali gus memperkecilkan wanita apatah lagi menggunakan humour yang berbaur seks. Apabila wanita menunjukkan rasa jengkel, lelaki marah pula dan berata "Gurau pun tak boleh".

Cepat Naik Berang
Sifat lelaki yang cepat naik berang, suka mengutuk, mengkritik dan meninggikan suara membuat wanita berjauh hati. Lebih baik berkongsi pendapat dengan kaum wanita yang lebih memahami.

Cakap Besar
Sikap lelaki yang suka "syok sendiri" membosankan. Bermegah-megah dengan pencapaian dan kebaikan diri seakan-akan dirinya sahaja yang paling baik.

Suka Mengawal
Jika wanita datang dengan sesuatu masalah misalnya berselisih pendapat dengan teman, keluhan tidak didengar secara empati tetapi dengan cepat diberitahu apa yang sepatutnya dilakukan dan bagaimana sesuatu patut dikatakan. Memberi huraian yang tidak dipinta.

Ego Sebesar Gajah
Sukar meminta maaf walaupun sedar akan kesilapan, sukar mengakui kesilapan dan tidak mahu memina pertolongan. Tidak mahu merendahkan diri.

Tidak Suka Meluah Emosi
Walaupun ada sesuatu yang menggangu fikiran, lelaki lebih suka diam membatu lalu membuatkan wanita tertanya-tanya dan rasa terasing dan terabai.

Buat Wanita Rasa Bersalah
Jika wanita menimbulkan sesuatu perkara yang menimbulkan perasaan kurang senang, lelaki menganggap wanita itulah yang bertanggungjawab membangkitkan perasaan negatif pada dirinya dan bukan terhadap perkara yang disebutkan itu.

Lokek Beri Pujian
Lelaki suka dipuji tetapi berat memberi pujian sama ada jika masakan sedap atau pakaian isteri yang cantik. Mereka seolah-olah tidak perasan sebarang perubahan. Buat penat masah sehari suntuk dan berdandan untuknya.

Lupa Hari-Hari Istimewa
Wanita yang bersifat nostalgik dan romantis memang senang diberi hadiah yang bermakna pada hari-hari istimewa. Lelaki yang "buat dek" terhadap keinginan begini bersiap sedialah apabila cik adik merajuk.

Tidak Tunjuk Rasa Kasih
Wanita ingin dibelai dan dimanjakan dan tenatunya akan berasa tidak disayangi apabila lelaki bersifat seperti robot, tiada luahan kasih sayang dalan bentuk senyuman, gurauan, berkongsi masalah dan dakapan.

Sekiranya anda lelaki, peliharalah diri anda. Anda suka kepada si Dia, oleh itu, anda kenalah menunjukkan yang diri anda itu layak untuk dirinya. Semoga Berjaya!.

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Damai